Szarlotka z połówek jabłek

Przepis


Składnik:
250g zimnego masła
2,5 szklanki mąki krupczatki
200g serka waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
6 dużych kwaskowatych jabłek,
cynamon do posypania

Lukier
pół szklanki cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
Utrzeć (łyżką lub mikserem) na gładką masę

Przygotować foremkę (o wymiarach 20x30cm) i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Do mąki dodać proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli i cukier. Szybko posiekać nożem. Dodać serek waniliowy i szybko zagnieść gładkie ciasto.Gotowe ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Jabłka obrać, przekroić na połowy i wydrążyć gniazda nasienne. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować każdą część ciasta. Pierwszą wyłożyć dno i boki foremki, mniej więcej do połowy wysokości. Na warstwie ciasta rozłożyć jabłka, wypukłą strona do góry. Następnie posypać je obficie cynamonem, przykryć drugą częścią ciasta i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch po nakłuwać widelcem.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 190 C prze ok 1 godziny. Ciasto lekko przestudzić i polać lukrem.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤