ciasto czekoladowe z coca - colą (bez miksera)

Przepis


75 ml zimnego mlekamleka
2 jaja
250 gramów rozpuszczonego masła lub margaryny
200 ml coca - coli
250 gramów mąki pszennej tortowej
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
3 kopiaste łyżki kakao
270 gramów cukru
1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
polewa:
150 gramów czekolady gorzkiej
2 łyżki śmietanki kremówki 30%


W jednej misce wymieszać suche produkty, czyli: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukry.
W drugiej jaja, tłuszcz, colę, mleko, zawartość tej miski przelać do pierwszej dokładnie wymieszać łyżką.

Tortownicę o średnicy 22 cm lub ewentualnie kwadratową blaszkę o boku 24 cm nasmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną, wylać na nią ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić blaszkę z ciastem i piec około 50 minut, do suchego patyczka.

Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko schłodzić, udekorować wystudzone ciasto. Schłodzić w lodówce.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤