cynamonowe zawijaski

Przepis



ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej + (u mnie 2 łyżki do podsypania)
7 gram drożdży suchych (paczuszka Dr. Oetker)
80 gram stopionego, schłodzonego masła
1/4 szklanki cukru
1 jajo
szczypta soli
130 ml ciepłego mleka
nadzienie:
30 gram stopionego masła
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
4 kopiaste łyżki cukru


Mąkę przesiać z drożdżami, dodać jajo, mleko, tłuszcz, cukier i sól, zagnieść jednolite ciasto, gdyby ciasto się mocno lepiło, można podsypać mąką, ale ograniczmy się do maksymalnie dwóch łyżek, ciasto ma zostać lekko klejące.

Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do omączonej miski, zawijamy w folię i wkładamy na dwie godziny do lodówki.

W tym czasie stapiamy sobie masło na nadzienie, schładzamy.
Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem.

Ciasto krótko zagniatamy, wałkujemy dość cienko na prostokąt o wymiarach 50x30, można to zrobić na lekko podsypanym mąką blacie lub na papierze do pieczenia (będzie nam się łatwiej zwijać), smarujemy jego powierzchnię masłem, posypujemy cynamonem z cukrem (równomiernie).

Zwijamy w ścisły rulon, wzdłuż dłuższego boku. Następnie kroimy na kawałki o bokach(w podstawie) 3x6 cm. Jak na zdjęciu.


Następnie na środku każdej naszej bułeczki robimy zagłębienie aż do dołu bułeczki (uważajmy, aby nie przeciąć jej na pół). Robiłam to bokiem szpatułki drewnianej.


Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie. Dawałam po 3 w każdym rządku.



Od razu pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Bułeczki można oblać lukrem, ja tego nie zrobiłam, bo wg mnie były wystarczająco słodkie.

Z podanej porcji ciasta wyszło mi 11 sztuk.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤