Słonecznikowiec

Przepis


Składniki ciasto czekoladowe:

300 g gorzkiej czekolady
190 g masła
6 jajek
160 g cukru
150 g maki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia





Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Studzimy. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem. Jak wszystko nam się połączy to masę przekładamy do blaszki 24x34 cm, którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 - 30 minut. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.


Masa:
300 g gotowej masy kajmakowej
300 g słonecznika łuskanego
100 g cukru
60+200 g masła
4 łyżki mleka


Dodatkowo:
250 ml zaparzonej kawy
400 g śmietany 30%
1 łyżka kakao


60 g masła musimy roztopić w rondelku, dodajemy do niego cukier, wsypujemy cały słonecznik i dodajemy 4 łyżki mleka. Doprowadzamy do zagotowania, ciągle mieszając gotujemy ok 15 minut, aż płyn odparuje. Słonecznik wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,musimy przemieszać. Piecemy w piekarniku ok. 10- 15 min. w temperaturze 180°C na złoty kolor. Ciemny słonecznik będzie gorzki.
Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia a potem siekamy trochę nożem. Mikserem ubijamy masło na puszystą masę, dodajemy kajmak i 2/3 słonecznika. Blat nasączamy kawą, wykładamy na niego masę, przykrywamy drugim blatem, nasączamy go kawą i ciasto wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy łyżkę kakao, wykładamy całość na wierzchni blat i posypujemy słonecznikiem.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤