Babka szafranowa

Przepis


Składniki:
1 szklanka cukru
150 g masła
50 g drożdży
1/2 laski wanilii
3 szklanki mąki
15 żółtek
2 białka
szczypta szafranu
50 ml spirytusu
1,5 szklanki mleka
100 g rodzynek
szczypta soli
Szafran zalej spirytusem i odstaw na 2-3 dni.
Szklankę mleka zagotuj,dodaj połowę mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw by przestygło.
W pozostałym mleku rozpuść drożdże i wlej do ciasta.. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
W między czasie utrzyj żółtka z cukrem,a masło rozpuść.
Gdy ciasto wyrośnie dodaj żółtka,masło,sól i resztę mąki.
Wyrabiaj ciasto,a pod koniec dodaj rodzynki,szafran wraz ze spirytusem oraz posiekaną wanilię.
Z białek ubij pianę i dodaj do ciasta.Wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy,przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Babkę piecz przez ok 50 minut w 180 C.
Polewa:
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
30 g masła
1/2 szklanki mleka
Składniki na polewę gotuj na małym ogniu przez ok 10 minut. Odstaw na chwilę by przestygła i polej ciasto.
@Ew
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤