Babka Wielkanocna
źródło inspiracji: http://niezlymlynek.blogspot.com/2014/06/na-wiecz…
Przepis
Szybka w wykonaniu, pracy z przyrządzeniem, pieczeniem i zmywaniem naczyń to ok 1h :) Doskonała na wieczornych gości.
Co jest potrzebne do przygotowania :
5deg. drożdży ( pół kostki)
70g cukru ( mniej niż pół szklanki)
kostka masła/margaryny
szklanka mleka
0,5 kg mąki
szczypta soli
1 cukier wanilinowy
1 skórka starta z cytryny i sok
bakalie co kto lubi i dowolna ilość oczywiście nie do przesady, ja polecam: migdały, skórkę pomarańczy, orzechy włoskie, morele suszone, śliwki,...
Mleko podgrzewany( nie gotujemy), do miski wrzucamy drożdże zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem zostawiamy je na 10 min żeby sobie popracowały. W tym samym czasie roztapiamy masło na patelni.
Następnie do miski dorzucamy mąkę, skartowaną cytrynę i sok, cukier wanilinowy, szczyptę soli, roztopione masło( trochę ostudzone, nie może być za gorące). Wszystko miksujemy :)
Jak masa jest gotowa dodajemy bakalie i mieszamy łyżką tak żeby mikserem nie zrobić papki.
Formę do Babki musimy posmarować masłem i posypać ją kaszą manną bądź bułką tartą, chodzi o to żeby po upieczeniu babka nie przywarła do brachy.
Czas pieczenia: 20 min w 200C dół, a po 20 min przełączamy na góra-dół i pieczemy 20min.
Łączny czas wypieku to 40 min. Na wszelki wypadek sprawdź wykałaczką czy ciasto nie przywiera.
Skomentuj inspiracje: