Ciasto ekstra czekoladowe a la trufla
źródło inspiracji: http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/03/ciasto-…
Przepis
Dzisiejsza pogoda zmusza mnie do przebywania w domu. Niemożność przejścia kilku kilometrów z ukochanymi towarzyszami (lewy kijek, prawy kijek :) ) wywołuje we mnie wiosenną chandrę. Na szczęście udało mi się znaleźć antidotum na ten dołujący nastrój - pyszne, ekstra kaloryczne ciasto czekoladowe, które dostarcza mi ogrom endorfin :-)))
Ciasto smakiem przypomina mi popularne czekoladki jakimi są trufle (ma wilgotną i kremową konsystencję). Bardziej czekoladowego ciasta nie da się już chyba zrobić... :-)
Składniki:
200 ml zaparzonej mocnej kawy (fusiastej - odcedzonej)
1/2 szkl brązowego cukru
200 g mlecznej czekolady
2 łyżki whisky
3 żółtka
6 białek
60g ciemnego kakao
50g mąki pszennej
spora szczypta soli
duże naczynie żaroodporne
tortownica o średnicy 23 cm
papier do pieczenia
1. Do rondelka wlewamy zaparzoną kawę, dodajemy cukier i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Czekoladę siekamy i dodajemy do gorącej kawy. Gdy ta całkowicie się roztopi, wsypujemy kakao i dolewamy whisky. Całość mieszamy energicznie trzepaczką i zostawiamy do ostygnięcia (nie musi być zimne, ważne, aby nie parzyło).
2. Masę czekoladową przelewamy do dużej miski, dodajemy żółtka i ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i mieszamy.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Białka ubijamy z solą na bardzo sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy do masy czekoladowej. Całość mieszamy delikatnie szpatułką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę czekoladową. Do naczynia żaroodpornego wkładamy tortownicę i zalewamy ją wrzątkiem do ok. 2/3 wysokości. Ciasto pieczemy ok. 30 minut
UWAGI
Ciasto po wyjęciu z piekarnika powinno mieć na wierzchu lekką, chrupiącą skorupkę.
Po upieczeniu ciasto ma nadal wilgotny, ale nie rzadki środek (łatwo to sprawdzić patyczkiem).
Przed podaniem ciasto chłodzimy w lodówce kilka godzin.
SMACZNEGO :-)
@Marysia
Skomentuj inspiracje: