Rafaello, puszysta babka kokosowa

Przepis


Puszysta, lekka, kokosowa, bardzo smaczna i łatwa do zrobienia. Babki ucierane to obowiązkowy Wielkanocny smakołyk :).

Składniki:


15 dag cukru
12 dag miękkiego masła
3 jajka – żółtka i białka oddzielnie
30 dag mąki pszennej
250 ml mleka kokosowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 dag wiórków kokosowych

Przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl




Wykonanie:

1. Masło utrzyj z cukrem na puch.

2. Stale ucierając dodawaj po jednym żółtku do masy.

3. Wlej mleko kokosowe i zmiksuj na gładką masę.

4. W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

5. Do masy kokosowej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie.

6. Dodaj 1/3 ubitych białek i połącz z ciastem, by odrobinę je rozrzedzić.

7. Następnie dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj łopatką do połączenia składników.

8. Ciasto przełóż do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną formy.

9. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

10. Ostudź na kartce, a następnie dowolnie udekoruj.

Przepis pochodzi z blogu Gosi ,,Ósmy kolor tęczy,, :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤