Chałwa

Przepis


Składniki:

1,5 szklanki ziaren sezamu
3 łyżki płynnego naturalnego miodu
2 łyżki wiórek kokosowych
garść ulubionych bakalii (u mnie rodzynki i żurawina)


Przygotowanie:
1. Sezam należy uprażyć na rozgrzanej suchej patelni. Trzeba uważać i mieszać aby się nie przypalił.
2. Następnie przesypujemy do miseczki i blendujemy na gładką masę.
3. Dodajemy miód, wiórki oraz posiekane na mniejsze kawałki bakalie i mieszamy łyżką albo ugniatamy ręką. Konsystencją powinna być lekko lepiąca się i zwarta.
4. Zagniatamy w dowolny kształt (walec, kwadrat, itp), owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po około 3 - 4 godzinach kroimy i gotowe.
@Magdalena
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤