Sernik na zimno na jogurcie z młodym jęczmieniem

Przepis


Źródło: dziennikzachodni.pl



Sernik na zimno na jogurcie z młodym jęczmieniem

Składniki:

1200g jogurtu greckiego (3 x 400g)
400g serka homogenizowanego
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki wanilii w ziarnach
1,5 łyżki młodego jęczmienia
3 łyżki żelatyny + 8 łyżek zimnej wody
300-400g malin mrożonych
2 galaretki malinowe



Wykonanie:

Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzątku zgodnie z ilością wody na opakowaniu. Żelatynę zalewamy 8 łyzkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia.

Jogurty greckie wraz z serkami homogenizowanymi umieszczamy w misie miksera, miksujemy na małych obrotach. Dodajemy cukier puder, ziarna wanilii oraz młody jęczmień. Miksujemy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.

Spęczniałą żelatynę zalewamy połową szklanki gorącej wody, dokłądnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, by ostygła.

Ostudzoną żelatynę dodajemy do masy jogurtowej, dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy. Umieszczamy w lodówce, by masa stężała.

Na koniec układamy na serniku zamrożone maliny i polewamy ostudzoną galaretką malinową – dzięki temu galaretka szybciej stężeje. Pyszny, wyjątkowy, oryginalny i zdrowy sernik na zimno gotowy! :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤