Cake pops z urządzena do wypieku ciastek - cytrynowe z czekoladą

Przepis


SKŁADNIKI: (na 36 kuleczek)
100 g cukru (ok. 1/2 szkl)
100 g mąki (ok. 2/3 szkl)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ewentualnie cukier waniliowy
40 g bardzo miękkiego masła
1 jajko
100 ml mleka
1 łyżka śmietany 18%
skórka otarta z 1 cytryny
Dekoracja:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
troszkę śmietanki 30% do rozrzedzenia czekolady (aby ładnie pokrywała ciasteczka)
posypki cukrowe, zmielone orzechy, pokruszone płatki migdałowe itp.

ewentualnie zamiast czekolady i posypek wystarczy zwykły cukier puder (wypróbowałam i też jest pysznie) albo np. lukier cytrynowy

1. Sypkie składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli) wsypać do miski, dodać miękkie masło i utrzeć mikserem „na piasek”.
2. Mokre składniki (mleko, śmietanę i jajko) ubić osobno w miseczce, wlać do reszty i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać skórkę z cytryny i wymieszać (ja z rozpędu wszystkie mokre składniki i skórkę po prostu wrzuciłam do tych suchych utartych z masłem i razem wszystko zmiksowałam - i też się udało).
3. Urządzenie do wypieku ciasteczek rozgrzać (gdy będzie gotowe zapali się zielona lampka), łyżeczką wyłożyć masę w każde wgłębienie* - należy to robić bardzo sprawnie, gdyż ciasto wyłożone do maszyny rośnie naprawdę szybko. Zamknąć pokrywę i piec 5-6 minut. Wyjąć gotowe ciasteczka i odłożyć do wystygnięcia (przy wyjmowaniu będą mięciutkie ale po chwili stwardnieją, a gdy trochę poleżą to znów są mięciutkie i puszyste i takie już pozostają).
4. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej (ja wstawiłam żaroodporną kokilkę do rondelka z wodą) dodając śmietankę do rozrzedzenia. Gdy czekolada będzie bardzo gorąca, garnek zdjąć z ognia (nie wyjmując czekolady z kąpieli) i moczyć w niej każde ciasteczko a następnie obtaczać je w dowolnych dodatkach.
@Anna
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤