Karpatka
źródło inspiracji: http://swiatwypiekow.pl/przekladane/karpatka/
Przepis
Ciasto:
125g masła
250ml wody
szczypta soli
5 jajek
130g mąki pszennej
Krem:
500ml mleka
125g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
250g masła
Dodatkowo:
cukier puder
1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Dwie prostokątne blachy o wymiarach 28x36cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Masło, wodę i szczyptę soli zagotować.
3. Dalej podgrzewając na wolnym ogniu, dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką tak długo, aż z masy powstanie kula, a ciasto łatwo będzie odchodziło od brzegów garnuszka i łyżki. Ściągnąć z ognia i wystudzić.
4. Do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając. Kolejne dodać dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą.
5. Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do blaszek i piec przez około 25-30 minut.
6. Po upieczeniu ciasto przełożyć na kratkę lub na czystą ściereczkę do wystudzenia.
7. Przygotować krem: odlać 125ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią.
8. Do odlanej części mleka dodać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać tak, żeby nie było grudek. Masę wlać do gotującego się mleka intensywnie mieszając i ugotować gęsty budyń. Całkowicie wystudzić.
9. Masło utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie zmiksować po każdej dokładce.
10. Cały krem wyłożyć na jeden placek, przykryć drugim, docisnąć, wstawić do lodówki.
11. Tuż przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
@Anna
Skomentuj inspiracje: