Babka pomarańczowa

Przepis


SKŁADNIKI
250 g masła
babka5 dużych jajek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka esencji pomarańczowej
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
1/3 szklanki soku z pomarańczy
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy


lukier :

2/3 szklanki cukru pudru
łyżka soku z pomarańczy
opcjonalnie łyżka wódki
pomarańczowej


PRZYGOTOWANIE
W malakserze ucieramy jajka z cukrem pudrem na gładko. Dodajemy olejek, skórkę i sok z pomarańczy. Wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. W rondlu roztapiamy masło i jeszcze wrzące wlewamy do ciasta. Odstawiamy na minutę, po czym dokładnie,ale delikatnie mieszamy łyżką.
Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto.


Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 40-45 minut.
Po przestudzeniu i wyjęciu z foremki polewamy babkę lukrem. Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤