Babka cytrynowa
źródło inspiracji: http://swiatwypiekow.pl/babki/babka-cytrynowo-ser…
Przepis
Składniki:
3 jajka
200g drobnego cukru
150g masła
150g mąki tortowej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
250g waniliowego serka homogenizowanego
skórka otarta z 1 średniej cytryny
sok z 1/2 cytryny
Lukier:
200g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka gorącej wody
Piekranik nagrzać do 180°C. Foremkę do babki (z kominem) dokładnie wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać masło, a następnie ziarenka wanilii. Zmniejszyć obroty miksera i na zmianę dodawać po łyżce mąki i łyżeczce serka homogenizowanego.
Na samym końcu dodać sok i skórkę z cytryny i krótko zmiksować do połączenia się składników.
Masę przelać do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut (do suchego patyczka).
Upieczoną babkę pozostawić w formie do wystudzenia, następnie ostrożnie przełożyć na talerz.
Przygotować lukier. Cukier puder przesiać. Sok z cytryny wymieszać z 1 łyżką gorącej wody i powoli wlewać do cukru pudru cały czas miksując lub intensywnie mieszając. Przez cały czas należy pilnować gęstości lukru. Jeśli uznamy, że jest już w sam raz, nie dolewać reszty płynu. Lukier powinien być na tyle rzadki, aby mógł nieco spłynąć po babce, a jednocześnie na tyle gęsty, aby mógł się na niej zatrzymać. Gotowym lukrem oblać babkę i pozostawić do zastygnięcia.
@Anna
Skomentuj inspiracje: