Ciasto Fiona
źródło inspiracji: https://wedrowkipokuchni1.wordpress.com/2015/03/0…
Przepis
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1,5 łyżki budyniu waniliowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szczypta soli
Masa budyniowa:
900 ml soku Kubuś (marchew-malina)
3 budynie malinowe
Malinowa pianka:
500 ml śmietany kremówki
2 galaretki malinowe
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
2 opakowania Delicji malinowych
2 galaretki malinowe
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka wybijamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo biały cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy do momentu, aż piana będzie błyszcząca,a cukier całkowicie rozpuszczony. Na koniec dodajemy żółtko, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z budyniem i delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy łyżki lub szpatułki do całkowitego połączenia się składników. Tak przygotowany biszkopt przekładamy do blachy o wymiarach 20 x 28, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
Masa budyniowa:
Do rondelka przelewamy 750 ml soku i podgrzewamy. Resztę soku przelewamy do kubeczka dodajemy budynie malinowe i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Do gotującego się soku wlewamy rozpuszczony budyń i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Najlepiej użyć rózgi kuchennej. Gorący budyń wykładamy na biszkopt i odstawiamy do wystygnięcia. Na zastygniętym wierzchu układamy delicje.
Malinowa pianka:
Galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietanki wlewamy pomalutku zimną galaretkę i mieszamy do połączenia się składników. Piankę wykładamy na ciasto, wyrównujemy wierzch i odstawiamy do lodówki do momentu, aż pianka zastygnie.
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała. Ciasto najlepiej chłodzić w lodówce całą noc, aby wszystkie warstwy dobrze zastygły.
Inspiracja: Modyfikacja kilku internetowych przepisów
Skomentuj inspiracje: