Zalety foremek silikonowych do pieczenia
Spośród kilku rodzajów foremek do pieczenia, te wykonane z silikonu odznaczają się niezwykle estetycznym wyglądem. Być może jest to zasługą kolorów, bo w przeciwieństwie do stalowych czy aluminiowych blaszek tutaj do wyboru mamy foremki w całej palecie odcieni. Jednak ładny wygląd, choć jest dużą zaletą, nie jest najważniejszy. Na równi z estetyką liczy się bowiem funkcjonalność, a ta w przypadku foremek silikonowych stoi na bardzo wysokim poziomie, o czym zaraz się przekonasz.
Pieczenie to wyzwanie? Wybierz dobre foremki
Pieczenie to jedna z najpopularniejszych form obróbki termicznej potraw, a zarazem sztuka, którą nie każdemu łatwo jest opanować. Bywa to irytujące, kiedy masz sprawdzony przepis, dobre składniki, a z pieca i tak wychodzi zakalec. Czy wiesz, że często wina nie leży po Twojej stronie, lecz wynika z posiadania złej jakości foremek? Rozwiązaniem jest zazwyczaj zakupienie nowych, najlepiej silikonowych.
Zastanawiasz się, dlaczego akurat foremki z silikonu zasługują na uwagę? Wynika to przede wszystkim z tego, że mają całą listę zalet, dzięki czemu wykonane w nich wypieki zachowują idealnie okrągłe kształty i pełnię smaku. Dodatkowo łatwo jest utrzymać je w czystości, a pilnując podstawowych zasad czyszczenia i przechowywania można cieszyć się korzystaniem z nich przez długi czas.
Wytrzymałość na różne temperatury
Foremki silikonowe doskonale radzą sobie w skrajnych temperaturach, znosząc nawet te wynoszące 230 stopni Celsjusza. To świetna wiadomość pozwalająca Ci na swobodne kreacje cukiernicze, bez ryzyka stopienia czy uszkodzenia w inny sposób foremek. Na pewno trzeba mieć na uwadze tolerancję także na niskie temperatury, dzięki czemu silikon nadaje się również do mrożenia np. monoporcji, kostek do lemoniad, bulionetek.
Łatwe czyszczenie bez wysiłku
Choć nie zawsze możliwe jest mycie foremek silikonowych w zmywarce (gdy producent to odradza to nie eksperymentujmy), to ręczne czyszczenie wcale nie jest trudne ani męczące. Wystarczy zazwyczaj namoczyć produkty w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Pozwoli to odkleić ewentualne okruszki, a potem ostatecznie usunąć je przy pomocy gąbki lub ściereczki.
Jeśli natomiast chodzi o bieżące utrzymanie foremek silikonowych w czystości, to po umyciu i wytarciu do sucha wystarczy je włożyć jedna w drugą i ułożyć w słupku. Zajmą mało miejsca i nie zbiorą zbyt dużo kurzu do następnego użycia.
Bezpieczeństwo i neutralność
Istotne dla cukierników jest to, jak dana forma wpływa na kształt, zapach i smak ich dań. Czy wpływa w ogóle? Okazuje się, że wysokiej jakości foremki silikonowe posiadające odpowiednie certyfikaty, które dopuszczają je do użytkowania z żywnością nie mają wpływu na potrawy. Neutralne dla jedzenia są także obojętne dla naszego zdrowia. Nie są podatne na odbarwienia, nie przesiąkają zapachami, dlatego możesz z powodzeniem wykorzystywać je zarówno do słodkich wypieków, jak i wytrawnych przekąsek.
Skomentuj inspiracje: