Ciasto kapitańskie z ajerkoniakiem
źródło inspiracji: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2015/0…
Przepis
Biszkopt:
3 jajka,
150g mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao,
5 łyżek wody,
5 łyżek oleju rzepakowego.
Masa ajerkoniakowa:
700ml mleka,
szklanka cukru,
3 żółtka,
2 i 1/2 czubatej łyżki mąki pszennej,
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,
2 łyżki cukru waniliowego,
200g masła,
180ml ajerkoniaku.
Poncz
3 łyżeczki kawy,
2 łyżeczki cukru,
okrągłe biszkopty,
2 łyżki kakao.
Śmietanka:
500ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
2 opak. śmietan-fix.
Skomentuj inspiracje: