Szarlotka "Afrodyta"

Przepis


Składniki:
1,5 kg jabłek (szara reneta)
450 g cukru drobnego do wypieków
270 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła
6 jajek
6 łyżek kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Ponadto:
1 łyżeczka masła do wysmarowania tortownicy
1 łyżka bułko tartej do tortownicy

Wykonanie:
Przygotowałam tortownicę. Papierem do pieczenia wyłożyłam spód a boki wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą.
Piekarnik ustawiłam na 180 °C (termoobieg)

Jajka rozdzieliłam. Żółtka wbiłam do misy miksera, lekko spieniłam, wsypałam połowę cukru, dodałam masło, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Ubiłam na bardzo puszystą masę.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i wsypałam do ubitej masy. Delikatnie wymieszałam szpatułką.
Ciasto przełożyłam do przygotowanej tortownicy. Wyrównałam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Piekłam do suchego patyczka.




Jabłka po umyciu obrałam i starłam na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wyłożyłam na upieczony spód. Wygładziłam wierzch.



Białka ubiłam w mikserze na bardzo sztywną pianę z odrobiną soli. W trakcie ubijania wsypywałam partiami pozostały cukier. Na koniec wsypałam mąkę ziemniaczaną.
Tak doskonale ubitą pianę wyłożyłam na jabłka. Najpierw ¾ ilości, wyrównałam wierzch, a resztę piany rozłożyłam tworząc nieregularne kształty. Tak powstała korona mojej bezy.



Wstawiłam do piekarnika i piekłam około 20 minut. Do czasu aż beza nabrała złocistego koloru. Pozostawiłam przychylonych drzwiczkach, żeby ostygła.
Okroiłam nożem ciasto od brzegów tortownicy, zdjęłam obręcz i zostawiłam ciasto do wystudzenia.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤