Jabłka pod kruszoną
źródło inspiracji: http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/20…
Przepis
Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej Owocowy Raj
- 50 g płatków owsianych górskich
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 5 jabłek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść rodzynek Owocowy Raj
- garść żurawiny Owocowy Raj
Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, przekładamy do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy. Posypujemy cukrem trzcinowym, cynamonem, rodzynkami i żurawiną. Przygotowujemy kruszonką - w misce mieszamy ze sobą makę, zimne kawałki masła, cukier puder i płatki owsiane, rozdrabniamy palcami i posypujemy jabłka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni przez 20-25 minut.
Podajemy ciepłe z kulką lodów waniliowych.
Smacznego :-)
Skomentuj inspiracje: