Turecki borek

Przepis



20 płatów ciasta typu yufka/filo
1/2 szklanki sera feta
2 jajka
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
ok. 450 g szpinaku (użyłam mrożonego)
sól,pieprz
czarnuszka lub sezam

Do rozmrożonego szpinaku dodaj ser,sól i pieprz do smaku,wymieszaj.
W mniejszej misce rozbij jajka,dodaj mleko,oliwę i wymieszaj.
Średniej wielkości blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem. Nałóż pierwszy płat ciasta i posmaruj jajkiem.Zrób tak z kolejnymi warstwami ciasto,w sumie 9 płatów.
Na 10 płacie wyłóż szpinak,rozprowadź i wyrównaj. Masło pokrój w drobną kostkę i rozłóż na szpinaku.
Połóż resztę płatów ciasta pamiętając o smarowaniu ich jajkiem.
Gdy skończy nam się ciasto resztę jajka rozsmaruj na wierzchu. Ciasto pokrój w kwadraty,posyp czarnuszką lub sezamem.
Gotowy borek wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy ok 30-35 minut.
@Ew
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤