Sernik z nutellą
źródło inspiracji: http://brunetkawkuchni.com/2015/01/27/sernik-z-nu…
Przepis
Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:
Spód:
100g orzechów laskowych
300g ciasteczek digestive lub innych herbatników
80g niesolonego masła
Masa serowa:
1kg twarogu tłustego lub półtłustego (trzykrotnie zmielonego lub gotowego z wiaderka)
500g Nutelli plus trochę do dekoracji (opcjonalnie)
175ml kwaśnej śmietany 18%
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
5 dużych jaj
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc wyłóż tortownicę papierem do pieczenia (samo dno), wypuszczając go trochę poza obręcz formy, po czym owiń całość szczelnie folią aluminiową i wstaw do większej formy (np. prostokątnej).
Orzechy posiekaj w malakserze, dodaj herbatniki oraz masło i zblenduj, aż wszystko się połączy i powstanie ciasteczkowa masa o konsystencji mokrego piasku*. Wyłóż nią dno przygotowanej wcześniej tortownicy. Odstaw na bok.
Twaróg, nutellę, śmietanę oraz cukier umieść w misie miksera i ucieraj, aż dobrze się połączą, a masa będzie puszysta i napowietrzona.
Dodawaj pojedynczo jajka, ucierając dokładnie po każdym. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj dokładnie.
Masę serową wylej na ciasteczkowy spód, wyrównaj delikatnie.
Pozostawioną do dekoracji nutellę podgrzej lekko, by była lejąca i wylej na masę serową, tworząc kręgi. Widelcem lub drewnianym patyczkiem „narysuj” wzroki na powierzchni sernika.
Tortownicę wstaw wraz z formą do piekarnika nagrzanego do 170°C i nalej do niej wrzątku tak, by sięgał mniej więcej do 2/3 wysokości tortownicy.
Piecz sernik przez 1 godzinę, aż wierzch będzie ścięty. Wystudź w uchylonym piekarniku, owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki, zanim wyjmiesz go z formy.
Schłodzony sernik uwolnij z tortownicy, oddzielając delikatnie brzeg sernika od brzegu formy szpatułką lub nożem. Przełóż na talerz lub paterę.
Smacznego :)
Skomentuj inspiracje: