Pączki hiszpańskie z nutką pomarańczy

Przepis



Składniki:
• 180 g mąki pszennej
• 100 g masła
• sok z 1 pomarańczy
• skórka otarta z 1/2 pomarańczy
• 100-150 ml soku pomarańczowego
• szczypta soli
• 4 jajka
• 1 litr oleju do smażenia
lukier :
• 200 g cukru pudru
• 60 ml soku pomarańczowego
• skórka otarta z 1/2 pomarańczy
dodatkowo:
• papier do pieczenia
• szpryca cukiernicza ( lub worek cukierniczy) zakończony tylką w kształcie dużej gwiazdki.
Do soku wyciśniętego z 1 pomarańczy dolej pomarańczowy sok z kartonika, tyle żeby otrzymać 220 ml souk
Do małego rondelka przełóż masło, sok i skórkę z pomarańczu oraz szczyptę soli.
Umieść garnek na kuchence i zagotuj sok z masłem.
Na gotujący się sok jednym ruchem przesyp make
Cały czas mieszając parz ciasto przez ok. 1 minutę, aż będzie gładkie,szkliste i łatwo będzie odchodzić od ścianek garnka
Ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia. (ok 1 godzina)
Do wystudzonego ciasta dodaj jajka.Miksując mikserem stopniowo dodawaj jajka, jedno po drugim.
Ciasto przełóż do worka (lub szprycy) cukierniczego i na papierze do pieczenia wyciskaj małe wianuszki ( ok. 6-7 cm) . Papier potnij na kwadraty o wielkości 10 x 10 cm. Możesz to zrobić przed wyciśnięciem ciasta lub po przygotowaniu wszystkich wianuszków. Na papierze możesz ołówkiem odrysować kółka o średnicy 6 cm, na pewno będzie Ci łatwej wycisnąć różne pączki :)

Gdy „armia pączusiów” będzie już prawie gotowa zacznij rozgrzewać olej.
Do garnka o średnicy ok. 20-25 cm. przelej olej, tak aby sięgał do 4 cm jego wysokości. Powoli rozgrzej olej do 160-170 * C – najwygodniej to zrobić przy pomocy termometru cukierniczego, jeśli jednak takiego nie posiadasz musisz sobie zaufać i po prostu zrobić próbę, smażąc 1 pączka.
Na dobrze rozgrzany olej przekładamy pączki, papierem do pieczenia do góry. Po chwili papier sam odejdzie od ciasta. Pączki smażmy po ok. 2 minuty z każdej strony – długość smażenia zależy od wielkości wyciśniętych pączków. ( pamiętaj, żeby wyciągnąć papier z garnka :) ) . Usmażone pączki wykładaj na ręcznik papierowy.
Usmażone pączki udekoruj lukrem pomarańczowym.
Cukier puder, sok pomarańczowy oraz skórkę otartą z 1/2 pomarańczy wymieszaj na gładką płynną masę. Jeszcze ciepłe pączki zanurz w lukrze i pozostaw do lekkiego zastygnięcia lukru.

@Małgorzata
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤