Słodka pokusa
źródło inspiracji: http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2015/01/so…
Przepis
Przepis na dużą formę 25x40 cm
Biszkopt jasny:
Składniki:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka, dokładnie ubić.
2. Do białek dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia , dokładnie wymieszać. Piec 30-35 minut w tem.180 stopni.
Biszkopt różowy:
Składniki:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nadania różowego koloru należy użyć soku z buraków, wiśniowego kisielu lub barwnika spożywczego.
Wykonanie jak wyżej.
Ciasto kokosowe:
5 białek
15 dag wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Po składniki zapraszam do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl
1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszać.
2. Piec 15-20 minut w 180 C.
Masa jabłkowa:
8 dużych jabłek
2 zielone galaretki
1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. W rondlu mieszamy jabłka z suchą galaretką, gotujemy razem ok 10 minut i odstawiamy do wystudzenia.
Masa śmietankowa:
650 ml śmietany kremówki 30-36%
cukier puder do smaku, 2-3 łyżki
2 czerwone galaretki
1/2 szklanki wody
1. Galaretki rozpuszczany we wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.
2. Bitą śmietanę ubijamy na sztywną masę, łączymy z tężejącą galaretką, dobrze miksujemy.
Skomentuj inspiracje: