Słodka pokusa

Przepis


Przepis na dużą formę 25x40 cm

Biszkopt jasny:

Składniki:

5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


1. Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka, dokładnie ubić.

2. Do białek dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia , dokładnie wymieszać. Piec 30-35 minut w tem.180 stopni.


Biszkopt różowy:

Składniki:

5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Do nadania różowego koloru należy użyć soku z buraków, wiśniowego kisielu lub barwnika spożywczego.

Wykonanie jak wyżej.




Ciasto kokosowe:


5 białek
15 dag wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Po składniki zapraszam do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl

1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszać.

2. Piec 15-20 minut w 180 C.

Masa jabłkowa:


8 dużych jabłek
2 zielone galaretki


1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. W rondlu mieszamy jabłka z suchą galaretką, gotujemy razem ok 10 minut i odstawiamy do wystudzenia.



Masa śmietankowa:


650 ml śmietany kremówki 30-36%
cukier puder do smaku, 2-3 łyżki
2 czerwone galaretki
1/2 szklanki wody


1. Galaretki rozpuszczany we wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.

2. Bitą śmietanę ubijamy na sztywną masę, łączymy z tężejącą galaretką, dobrze miksujemy.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤