Pączki twarogowe

Przepis


przepis z książki „Pyszne ciasta” Biblioteczka Poradnika Domowego, wydanie specjalne 1/08

Składniki na kilkadziesiąt pączków (w zależności od wielkości):

5 dużych jaj
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
3 szklanki maki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1kg twarogu zmielonego co najmniej dwukrotnie

Dodatkowo:

olej rzepakowy lub inny tłuszcz do smażenia
lukier lub cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Jajka utrzyj z cukrem (najlepiej mikserem), aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj mąkę oraz sodę i zmiksuj na jednolitą masę. Na koniec dodawaj stopniowo twaróg cały czas ucierając, aż wszystkie składniki się połączą.

Rozgrzej tłuszcz w głębokim garnku (jeśli masz termometr cukierniczy, powinien wskazywać temperaturę 175°C).

Natłuszczonymi rękoma formuj z ciasta kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i kładź ostrożnie na rozgrzanym oleju. Pączki rosną w czasie smażenia, więc pamiętaj, by nie wrzucać ich zbyt wiele na raz. Jeśli temperatura tłuszczu jest odpowiednia, pączki powinny skwierczeć i po chwili wypłynąć na powierzchnię. Smaż do uzyskania ciemnozłotego koloru, obracając pączki w razie potrzeby.

Gotowe pączki wyjmuj ostrożnie z garnka (moim zdaniem najwygodniej robić to szczypcami kuchennymi) i odkładaj na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Wystudzone posyp cukrem pudrem lub polukruj wedle uznania.

Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤