Kokosanki

Przepis


Składniki na około 18 sporych kokosanek:

2 duże białka
szczypta soli
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 szklanki wiórków kokosowych

Wykonanie:

Białka ubijaj z solą na wysokich obrotach miksera. Gdy się spienią, dodawaj stopniowo cukier i ubijaj dalej, aż cały się rozpuści* (około 5 – 8 minut).

Na koniec wmieszaj do piany wiórki kokosowe.

Z powstałej masy formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczaj lekko i układaj w niedużych odstępach (ciasteczka rosną tylko odrobinę) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w temperaturze 170°C przez około 20 minut, aż ciasteczka zarumienią się i delikatnie popękają.

Upieczone pozostaw na blasze do lekkiego przestygnięcia, po czym delikatnie przełóż na kratkę do studzenia.

Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤