Sernik z brzoskwiniami i bezą

Przepis


składniki:

kruche ciasto
250 g masła
2 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki mąki, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa

masa serowa
1kg seraz z wiaderka
1 budyń waniliowy
125 g miękkiego masła
3 jajka
1/2 szklanki cukru

beza
5 białek
3/4 szklanki cukru
szczypta soli

oraz
1 puszka brzoskwiń

Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem i dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce 1 godzinkę. Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka. Następnie porcjami dodawać ser. Na koniec dodać budyń w proszku. Dużą blaszkę (42x25) natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę schłodzonego ciasta. Na ciasto wyłożyć masę serową. Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić na małe kawałki, ułożyć na masie serowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas ubijać aż cukier sie rozpuści. Przygotowaną pianę wyłożyć na pokrojone brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut funkcja góra dół. Sernik pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤