pastelowe ciasto z soczku Kubuś

Przepis



biszkopt:
3 średnie jaja
3 kopiaste łyżki cukru
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa Kubusiowa:
0,5 litra soczku marchew - jabłko - brzoskwinia
1,5 paczuszki (60 gram) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
2 kopiaste łyżki cukru
100 gram miękkiego masła
masa śmietanowo - jogurtowa:
200 gram śmietany kremówki 30%
170 gram (mały kubeczek) jogurtu naturalnego
2 kopiaste łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 kopiaste łyżki żelatyny (do rozpuszczenia we wrzątku)
1/3 szklanki wrzącej wody
1 galaretka brzoskwiniowa na górę
poncz: sok z połowy cytryny + 1/3 szklanki letniej wody (użyłam soku z pigwowca)


Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić, następnie nasączyć ponczem, ciasto ma być lekko wilgotne, a nie mokre.


1 szklankę soku zagotować w rondlu, w drugiej dokładnie rozprowadzić budyń, cukier, wymieszać, wlać do gotującego się soku i ugotować jak tradycyjny budyń, schłodzić. Potem stopniowo dodawać miękkie masło i ucierać (najlepiej blenderem) do całkowitego połączenia składników.

Następnie masę wylać na schłodzony, nasączony ponczem biszkopt, wyrównać wierzch, wsadzić na 60 minut do lodówki do stężenia.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy i jogurt, wymieszać, połączyć z zahartowaną żelatyną, zmiksować i wylać na stężałą masę budyniową.
Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (bardzo szybko tężeje).

Galaretkę rozpuścić w 0,4 litra wrzącej wody, poczekać aż zacznie lekko tężeć i wylać na masę śmietanową, wsadzić do lodówki (najlepiej na całą noc).

następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤