Jabłecznik ze świeżą miętą

Przepis


Składniki :

5 żółtek ; u mnie były 3 z jaj kaczych i 2 kurze
3 szklanki mąki : 1 szklanka mąki krupczatki, 2 szkl. mąki zwykłej pszennej
250 g tłuszczu do pieczenia
sól
łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie :

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać tłuszcz, sól i połączyć składniki jak najszybciej
Wsypać proszek i dodawać po jednym żółtku i nadal łączyć składniki siekając je nożem
Mokrymi rękoma połączyć masę, ( jeśli zbyt twarda dodać 2-3 łyżki gęstej śmietany ) robiąc kulę z ciasta i schować do lodówki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie rozwałkować część ciasta i ułożyć na spodzie foremki
Na ciasto rozsmarować farsz jabłkowy, a potem znów ciasto, u mnie były to rozwałkowane i lekko spłaszczone wałeczki
Piekłam przez około 1 godz w prodiżu z podgrzewaczem od dołu, o średnicy 24 cm.

następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤