Torcik Tia Maria

Przepis


przepis z „Baking” Marthy Day

Składniki na okrągłą formę o średnicy 20cm:

3 duże jajka
115g drobnego cukru do wypieków
75g mąki pszennej
2 łyżki kawy instant (w proszku, nie granulkach)

Na krem:

200g półtłustego serka kremowego (np. Philadelphia)
1 – 1 i 1/2 łyżki płynnego miodu
4 łyżeczki likieru kawowego Tia Maria
50g kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego (jeśli nie lubicie, możecie śmiało pominąć)

Dekoracja:

225g cukru pudru, przesianego
2 łyżeczki ekstraktu kawowego lub zaparzonej mocnej kawy
około 1 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka ciemnego kakao
ziarna kawy (opcjonalnie)

Wykonanie:

Jajka umieść w misie miksera razem z cukrem i ubijaj na wysokich obrotach przez 4 – 5 minut, aż cukier się rozpuści i będą miały konsystencję musu.

Mąkę wymieszaj z kawą i przesiej do masy jajecznej, wymieszaj delikatnie szpatułką lub łyżką.

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30 – 35 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy po wyjęciu.

Upieczone ciasto odstaw na kilka minut, po czym delikatnie uwolnij z formy i wystudź na kratce. Zimne przekrój wzdłuż na dwa blaty.

Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj krem. Serek wymieszaj dokładnie z miodem i likierem (wystarczy zrobić to łyżką). Na koniec wmieszaj posiekany imbir.

Blaty ciasta przełóż kremem, a wierzch udekoruj lukrem.

By przygotować lukier, wymieszaj cukier puder z ekstraktem kawowym (lub kawą) oraz wodą i utrzyj na gładko. Około 3/4 lukru rozprowadź na wierzchu ciasta. Pozostały wymieszaj z kakao, przełóż do papierowej tutki lub rękawa cukierniczego i ozdób ciasto. Możesz też dodatkowo ozdobić ziarenkami kawy.

Smacznego :)

następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤