Pane pugliese - włoski chleb z oliwkami
źródło inspiracji: http://brunetkawkuchni.com/2015/01/01/pane-puglie…
Przepis
Składniki na 3 średniej wielkości bochenki:
Zaczyn (biga):
180ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki drożdży instant
175g mąki pszennej typ 500 lub 550
Ciasto właściwe:
500ml ciepłej wody
2 łyżeczki drożdży instant
700g mąki pszennej (typ 500 lub 550) plus trochę do podsypywania
1 łyżka oliwy extra virgin
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
100g czarnych oliwek bez pestek, posiekanych
skórka otarta z cytryny
Wykonanie:
Wieczorem przygotuj zaczyn na chleb. Wlej wodę do miski i wsyp drożdże. Wymieszaj i pozostaw na około 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Gdy mieszanka się spieni, dodaj mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na całą noc.
Żeby przygotować chleb, wlej około 100ml ciepłej wody do misy miksera i dodaj drożdże (2 łyżeczki). Wymieszaj i zostaw na 10 minut, by drożdże „ruszyły”. Gdy drożdże się spienią, dodaj do mieszanki resztę wody, cały zaczyn oraz mąkę, sól i oliwę. Wyrabiaj na średnich obrotach miksera (lub ręcznie) przez około 2 – 3 minuty, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką lub dodaj nieco więcej wody.
Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiaj ręcznie przez kolejne 10 minut, aż ciasto będzie jednolite i gładkie w dotyku. Uformuj z niego kulę i przełóż do dużej, lekko naoliwionej misy. Przykryj folią spożywczą i odstaw na około 1,5 – 2 godziny do wyrośnięcia (powinno potroić objętość).
Wyrośnięte ciasto uderz kilkakrotnie, by je odpowietrzyć, po czym przełóż na oprószony mąką blat i wyrabiaj przez kilka minut, dodając oliwki oraz skórkę cytrynową.
Gotowe ciasto podziel na trzy równe części (najlepiej pomóc sobie waga kuchenną, by chleby były jednakowe). Każdą z części spłaszcz lekko i zwiń w rulonik, następnie obróć o 90°, spłaszcz ponownie i zwiń jeszcze raz, formując owalny bochenek.
Gotowe chleby przełóż na blachy wyłożone papierem do pieczenia i oprószone mąką, przykryj naoliwioną folią spożywczą i odstaw na około godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Gdy bochenki podwoją objętość, oprósz je delikatnie mąką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz tak przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 15 – 20 minut, aż bochenki postukane od spodu będą wydawać głuchy odgłos.
Wystudź na kratce.
Smacznego
Skomentuj inspiracje: