Chleb pszenno-żytni

Przepis


Składniki na zaczyn:
(należy go przygotować 12-16 godzin wcześniej, najlepiej wieczorem)
20 g zakwasu żytniego
300 wody
360 g maki żytniej chlebowej (typ 720)

Wszystkie składniki wymieszać, przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić na 12-16 godzin do fermentacji.

Składniki na ciasto właściwe:
230 g maki żytniej typ 720
300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
400 g wody
1 płaska łyżeczka soli morski
3 g drożdży instant (1płaska łyżeczka)
+ cały zaczyn

Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ok. 5 minut - tylko do połączania się składników. Następnie przekładamy ciasto do miski i zostawiamy pod przykryciem na 30-60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (u mnie wyrastało dłużej). Następnie ciasto przekładamy do formy (moja 14 cm x 31 cm) wysmarowanej olejem oraz obsypanej otrębami i zostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Jeśli nie macie dokładnie takiej samej formy, to użyjcie dwóch keksówek 30 cm na 10 cm. Wierzch chleba spryskać olejem - to zabezpieczy go przed wyschnięciem. Chleb powinien urosnąć niemalże do wysokości formy. Wyrośnięty chleb posypać mąką i wstawić do piekarnika nagrzanego na 230°C na 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 220°C i pieczemy 30-40 minut. Po tym czasie chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Czekamy aż porządnie przestygnie i dopiero wtedy można kroić :) ja niestety nie umiem się powstrzymać :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤