Sernik ajerkoniakowy lekki jak chmurka

Przepis


Składniki (na tortownicę 22cm):
Spód:

200g ciastek np. petit beurre
1 płaska łyżka kakao
80g stopionego masła
1 łyżka cukru pudru


Masa serowo-ajerkoniakowa: (składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

400g serka homogenizowanego waniliowego
2 x 125g serka kremowego naturalnego Apetina
3 żółtka jajka
3 białka jajka + szczypta soli
6-7 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki ajerkoniaku jajecznego

Dodatkowo:

migdały w słupkach
200g ciemnej czekolady
1/3 szklanki ajerkoniaku


Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C, funkcja góra dół.

Spód: Ciastka rozdrabniamy w blenderze bardzo drobno, na mąkę. Rozdrobnione ciastka łączymy ze stopionym, przestudzonym masłem, cukrem pudrem i kakao. Tak przygotowany spód sernika przekładamy na dno tortownicy, lekko dociskamy i umieszczamy w lodówce na 15-20 minut.

Masa sernikowo-ajerkoniakowa: Serek homogenizowany umieszczamy w misie robota kuchennego, włączamy na niskie obroty i dodajemy serki kremowe. Chwilę miksujemy, następnie dodajemy 3 żółtka, cukier puder, ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz ajerkoniak. Miksujemy aż do połączenia składników, po czym wyłączamy mikser. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno. Do masy sernikowej dodajemy po łyżce ubitych białek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką drewnianą (od boku do środka), aż do połączenia całości białek. Tak przygotowaną masę delikatnie przekładamy na wcześniej schłodzony spód. Tortownice umieszczamy w piekarniku na około 45 minut (środek sernika ma być lekko „trzęsący się”). Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik nie uchylając drzwi jeszcze przez 15 minut, po czym delikatnie je uchylamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Dekoracja: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. 1/3 szklanki ajerkoniaku umieszczamy w małym rondelku i na małym ogniu redukujemy aż do uzyskania dość gęstej konsystencji, cały czas mieszając. Wystudzony sernik polewamy stopiona, wystudzoną czekoladą oraz zredukowanym ajerkoniakiem, na końcu posypujemy migdałami.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤