Ciasto pomarańczowe z żurawiną. Hit na święta

Przepis


2 pomarańcze ekologiczne
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200-300 gram mielonych migdałów
5 jajek
opakowanie żurawiny
czekolada pomarańczowa opcjonalnie
( jeśli się nie uda proponuję białą czekoladę i skórkę z pomarańczy + olejek pomarańczowy)
na Allegro można kupić 1 kg belgijskiej czekolady pomarańczowej



Umyte pomarańcze gotowałam 70 minut w wodzie na małym ogniu ( uwaga przepisy mówią o 4 krotnym zmienianiu wody i gotowaniu każdorazowo jeśli pomarańcze były pryskane). Ugotowane pomarańcze pokroiłam na kawałki zmiksowałam i wystudziłam, aż były zimne.
Białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam połowę cukru do piany. Resztę wsypałam do żółtek i miksowałam na puszysty kogel mogel. Następnie do żółtek dodałam masę pomarańczową, proszek do pieczenia i mielone migdały. Pod koniec wrzuciłam żurawinę. Teraz bez użycia miksera samą szpatułką dodawałam w małej ilości pianę z białek.
Całość przełożyłam do wysmarowanej tortownicy i oproszonej mielonym lnem. Piekłam 80 - 90 minut w 170 stopniach.


Po wystudzeniu ciasta czekoladę pomarańczową rozpuściłam w kąpieli wodnej i udekorowałam żurawiną.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤