Muffiny marchewkowe z ziarnami

Przepis


przepis z książki „Book of tea and company” wydanej przez członkinie ICA

Składniki na 12 muffinów:

2 duże jajka
100g jasnego cukru muscovado
150ml oleju słonecznikowego
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 – 110g marchwi startej na drobnych oczkach (możecie zetrzeć ją grubiej, jeśli lubicie)
50g suszonej żurawiny
25g rodzynek
50g ziaren (u mnie sezam, słonecznik, dynia i siemię lniane) plus trochę do posypania

Wykonanie:

Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę wymieszaj i odstaw.

Jajka utrzyj z cukrem na jasną, napowietrzoną masę. Nadal ucierając wlewaj stopniowo olej i miksuj do połączenia.

Do mieszanki jajecznej wsyp połowę mąki z proszkiem oraz sodą i zmiksuj dokładnie. Dodaj połowę marchwi, rodzynek, żurawiny oraz ziaren i wymieszaj.

Wrzuć do miski z ciastem resztę suchych składników i jeszcze raz wymieszaj do połączenia.

Ciasto nakładaj do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, posyp wierzch odrobiną ziaren i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.

Podawaj jeszcze ciepłe lub wystudź na kratce.

Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤