Ekspresowy murzynek z maminego zeszytu
źródło inspiracji: http://brunetkawkuchni.com/2014/12/17/smaki-dziec…
Przepis
Składniki:
250g niesolonego masła
2 szklanki drobnego cukru do wypieków (może być też trzcinowy)
1/2 szklanki wody
3 czubate łyżki kakao
2 – 3 łyzeczki rumu lub odrobina aromatu rumowego
4 duże jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło, cukier, wodę oraz kakao umieść w rondelku i zagotuj. Dodaj rum, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Gdy mieszanka wystygnie, odlej 1/2 szklanki na polewę i odstaw na bok. Do reszty wbij jajka i wymieszaj rózgą kuchenną. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i jeszcze raz wymieszaj, aż masa bedzie jednolita.
Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 45 – 50 minut, aż ciasto wyrośnie, a patyczek wbity w jego środek będzie czysty po wyjęciu.
Gorące ciasto wyjmij ostrożnie na kratkę do studzenia i polej pozostawioną mieszanką czekoladową.
Smacznego :)
Skomentuj inspiracje: