Ekspresowy murzynek z maminego zeszytu

Przepis


Składniki:

250g niesolonego masła
2 szklanki drobnego cukru do wypieków (może być też trzcinowy)
1/2 szklanki wody
3 czubate łyżki kakao
2 – 3 łyzeczki rumu lub odrobina aromatu rumowego
4 duże jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Masło, cukier, wodę oraz kakao umieść w rondelku i zagotuj. Dodaj rum, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

Gdy mieszanka wystygnie, odlej 1/2 szklanki na polewę i odstaw na bok. Do reszty wbij jajka i wymieszaj rózgą kuchenną. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i jeszcze raz wymieszaj, aż masa bedzie jednolita.

Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 45 – 50 minut, aż ciasto wyrośnie, a patyczek wbity w jego środek będzie czysty po wyjęciu.

Gorące ciasto wyjmij ostrożnie na kratkę do studzenia i polej pozostawioną mieszanką czekoladową.

Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤