Mandarynka

Przepis


Składniki:
5 jajek
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru pudru plus 3 łyżki
2 budynie śmietankowe
750 g kremówki
2 puszki mandarynek
3 śmietan fixy
1 łyżka żelatyny
1 l soku pomaranczowego
1/3 szklanki wody
Białka ubij z 200 g cukru pudru.
Stopniowo dodawaj żółtka,mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Wystudź.
Ciasto nasącz zalewą z mandarynek.
Budynie ugotuj na soku.
Gorący budyń wyłóż na ciasto. Gdy budyń wystygnie ułóż osączone z zalewy mandarynki.
Kremówkę ubij,pod koniec dodając pozostały cukier,śmietan fixy i rozpuszczoną w1/3 szklanki żelatynę.
Ubitą kremówkę wyłóż równomiernie na mandarynkach.
Schłódź przez kilka godzin w lodówce.
Ciasto dodatkowo możesz udekorować mandarynkami.
@Ew
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤