3 BIT NA CIEMNYM BISZKOPCIE

Przepis


SKŁADNIKI : na biszkopt

4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki oleju

Białka ubijamy mikserem na sztywno,dalej ubijając dodajemy cukier i żółtka,następnie olej i wymieszane mąki z kakao i proszkiem.Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 35/25.Pieczemy w temperaturze 170 *C,przez 30 minut.
Po ostudzeniu biszkopt kroimy wzdłuż na pół.

MASA BUDYNIOWA :

Polecam sprawdzony przepis :







krem budyniowy





Na ciasto przygotowałam podwójną porcję kremu.

ŚMIETANA :

2 kubeczki śmietany 30 % po 200 ml (użyłam śmietanę Pilos z Lidla)
1 płaska łyżka żelatyny namoczona i rozpuszczona w 1/4 szklanki ciepłej wody
2 cukry waniliowe

Zimną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno,dodajemy cukry i dalej ubijamy.Wlewamy cienkim strumieniem żelatynę,ciągle ubijając.Przechowujemy ją w lodówce.

DODATKOWO :

1 puszka mleka słodzonego,gotowanego 2 i pół godziny.
kawałek czekolady deserowej startej na tarce,do posypania ciasta
1 duża paczka herbatników


PRZYGOTOWANIE :
Na pierwszy płat biszkoptu wykładamy krem budyniowy,przykrywamy drugim ciastem,lekko dociskamy.Następnie wykładamy gęstą masę karmelową,na to równo układamy herbatniki i wykładamy na sałość bitą śmietanę.
Ciasto przekładamy do lodówki na kilka godzin,najlepiej na noc.
Przed podaniem posypujemy tartą ciemną czekoladą.
Takie ciacho z dużą ilością kremu lepiej się kroi nożem maczanym w wodzie.Porcje ciasta równo się kroją i wyglądają bardziej estetycznie.
Smacznego.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤