ORZECHOWIEC

Przepis


SKŁADNIKI na ciasto:

0,5 kg mąki pszennej Castello
1 kostka margaryny
1 cukier waniliowy
0,5 szklani cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany

Składniki na ciasto zagniatamy,ciasto powinno być elastyczne ale nie klejące.
Dzielimy je na trzy części,każdą rozwałkowujemy na cienki placek(odpowiadający naszej formie)podsypując lekko mąką.
Formę o rozmiarach 25/35 wykładamy papierem do pieczenia i układamy placek.Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.
Na ostatni placek wykładamy orzechy,pieczemy,uważając aby orzechy się nie spiekły.

ORZECHY:

30 dkg orzechów ziemnych opłukanych z soli
100 g margaryny
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka słodkiego z puszki

Wszystkie składniki przekładamy do garnka,zagotowujemy i chwilkę gotujemy na małym gazie,aż masa zgęstnieje.

MASA BUDYNIOWA :

Polecam przepis na krem budyniowy,masy należy wykonać dwie porcje.
krem budyniowy
PRZYGOTOWANIE :

Pierwszy,upieczony placek układamy w blaszce,na to wykładamy część utartej masy,na to następny placek,resztę masy i przykrywamy plackiem z orzechami.Ciasto lekko dociskamy,zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.Orzechowiec idealnie smakuje na drugi,trzeci dzień,kiedy to ciasto zmięknie i daje się dobrze kroić.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤