Makowiec na biszkopcie

Przepis


Składniki na masę makową:

500g maku, sparzonego i zmielonego dwukrotnie
3 duże jajka
1 szklanka cukru pudru
150g miękkiego, niesolonego masła
2 łyżki płynnego miodu
4 łyżki oleju roślinnego
100g posiekanych orzechów włoskich
100g płatków migdałowych
1 łyżka likieru amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie)

Na biszkopt:

5 dużych jaj
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
5 łyżek oleju
3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

130g czekolady (u mnie 80g gorzkiej i 50g mlecznej, ale może być sama gorzka), posiekanej
50ml kremówki

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania masy makowej.

Żółtka jaj utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodaj miękkie masło i ucieraj do całkowitego połączenia.

Do masy dodawaj stopniowo zmielony mak i mieszaj dokładnie. Dodaj olej oraz miód, a na koniec wsyp orzechy i płatki migdałowe. Zmiksuj.

Masę makową przełóż do prostokątnej formy o wymiarach około 24 x 32cm lub trochę większej, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 40 minut.

Gdy minie około 30 minut pieczenia masy makowej, zajmij się biszkoptem.

Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier oraz cukier z wanilią. Dodaj żółtka oraz olej i zmiksuj.

Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie na średnich obrotach miksera.

Wyjmij formę z masą makową z piekarnika i na gorącą wylej ciasto biszkoptowe. Wstaw ciasto do pieca na kolejne 20 minut, aż biszkopt wyrośnie i nabierze złocistego koloru, a wbity w niego patyczek będzie suchy po wyjęciu.

Upieczony makowiec wyłóż na kratkę do studzenia do góry nogami, czyli biszkoptem do spodu. Wystudź.

Na koniec przygotuj polewę. Czekoladę oraz kremówkę podgrzej w rondelku na niedużym ogniu lub w mikrofalówce i wymieszaj na gładką masę. Tak przygotowaną polewą udekoruj ostudzony makowiec.

Jeżeli nie chcesz polewać makowca czekoladą, możesz go po prostu oprószyć cukrem pudrem.

Podawaj pokrojony w nieduże kwadraty.

Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤