Chleb gryczany na zakwasie z rodzynkami
źródło inspiracji: http://delicioustitbits.blogspot.com/2014/12/chle…
Przepis
Składniki:
200 g mąki gryczanej
100 g mąki pszennej chlebowej typ 750
300 g letniej wody
200 g aktywnego zakwasu dokarmionego 10-12 godzin wcześniej
1 płaska łyżeczka soli
70 g rodzynek
Suche składniki przesypać do miski i wymieszać. Dodać zakwas, wodę i wszystko wymieszać do całkowitego połączenia. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto (jest bardzo luźne) przełożyć do keksówki o wymiarach 30 cm x 11 cm. Wierzch wyrównać, szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - u mnie trwało to 3 godziny, ale może rosnąć nawet 4-5 godzin.Wstawić do nagrzanego piekarnik na 210°C°i piec przez około godzinę (u mnie trwało to 50 minut). Po tym czasie chleb wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Chleb dobrze upieczony popukany od spodu, wydaje głuchy dźwięk. Najlepiej poczekać z krojeniem, jak chleb porządnie przestygnie, ale ja nie wytrzymałam :)
Skomentuj inspiracje: