Piernik w czekoladzie

Przepis



3 jajka
3/4 szklanki miodu, podgrzanego
2 szklanki mąki
2 łyżki przyprawy korzennej
3 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
2 łyżki ciepłej wody

Jajka,masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Stopniowo wsypuj mąkę,cały czas mieszając.
Dodaj podgrzany miód,przyprawę korzenną i rozpuszczoną w wodzie sodę oraz mleko.
Wyrób gładkie ciasto,najlepiej rękami.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut.Wystudź.

Polewa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3/4 szklanki śmietany kremówki
garść płatków migdałowych lub cale migdały drobno pokrojone. Oczywiście możesz użyć np orzechów laskowych,posypki,wszystko zależy od Ciebie.
Czekoladę połam,przełóż do rondelka i rozpuść na małym ogniu cały czas mieszając.
Dodaj śmietankę i mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Tak przygotowaną polewę wstaw do zimnej wody na około 2 minuty.
Polej ciasto i odstaw by polewa zastygła.
@Ew
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤