Ciasteczka z orzechami włoskimi i czekoladą
źródło inspiracji: http://brunetkawkuchni.com/2014/12/08/ciasteczka-…
Przepis
* przepis z „1000 recipes. Baking” z moimi zmianami
Składniki na około 30 dużych ciastek:
175g niesolonego masła, roztopionego
100g drobnego cukru do wypieków
225g jasnego cukru muscovado
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 duże jajko plus jedno żółtko
300g mąki pszennej
100g orzechów włoskich drobno posiekanych
100g mlecznej czekolady, posiekanej
Wykonanie:
Masło ucieraj z cukrami oraz ekstraktem, aż masa będzie jasna i napowietrzona. Dodaj jajko oraz żółtko i wymieszaj do połączenia.
Do masy wmieszaj mąkę i zmiksuj dokładnie. Na koniec dodaj orzechy i czekoladę. Zmiksuj.
Nakładaj około łyżki masy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając duże odstępy.
Piecz w temperaturze 170°C przez około 15 minut*, aż ciasteczka się zarumienią. Po wyjęciu będą jeszcze miękkie, ale stwardnieją podczas stygnięcia. Wystarczy pozostawić je przez chwilę na blasze, po czym delikatnie przenieść na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego :)
* Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek, te naprawdę duże mogą potrzebować więcej czasu.
Skomentuj inspiracje: