Rogaliki topione

Przepis


Składniki:
30 g drożdży
200 g masła
500 g mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
ulubiony dżem
jajko do posmarowania
Mleko podgrzej w rondelku,dodaj cukier,pokruszone drożdże i wszystko dobrze rozetrzyj.
Odstaw na ok 10 minut.
Masło rozpuść,ostudź. Do miski przesiej mąkę,dodaj jogurt,jajka,masło i drożdże. Wyrób gładkie ciasto,uformuj w kulę i wsadź do foliowego worka, po czym przełóż do miski z zimną wodą.
Odstaw do wyrośnięcia,ok 20-30 minut.Gdy ciasto wypłynie na powierzchnie tzn,że jest gotowe.
Wyjmij ciasto z woreczka i podziel na cztery części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek ok 30 cm średnicy i podziel na osiem trójkątów.
Na podstawę wyłóż łyżeczkę dżemu i zwijaj rogaliki ku wierzchołkowi.
Ułóż rogaliki na blaszce i odstaw na około 20 minut.
Rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w rozgrzanym piekarniku (180) przez około 20 minut.
Gotowe możecie posypać cukrem pudrem

@Ew
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤