Strucla drożdżowa z dżemem z czarnej porzeczki i marcepanem

Przepis


Składniki:

500g mąki pszennej
2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżki cukru
100g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego
60ml (4 łyżki) letniego mleka
1 łyżka likieru migdałowego (można pominąć lub dać w zamian łyżeczkę esencji migdałowej)
4 duże jajka

Nadzienie:

spory słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (jeśli nie macie domowego, wybierajcie niskosłodzony, z jak największą zawartością owoców)
około 200g masy marcepanu

Kruszonka:

60g niesolonego masła, roztopionego
40g drobnego cukru do wypieków
60g mielonych migdałow
40g mąki pszennej

Wykonanie:

Najpierw przygotuj ciasto.

Mąkę wymieszaj z cukrem oraz drożdżami, zrób w środku zagłębienie i wbij w nie jajka. Dodaj przestudzone masło, mleko oraz likier migdałowy i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Przełóż je na blat oprószony delikatnie mąką i wyrabiaj przez kilka minut. By sprawdzić, czy jest gotowe uformuj z niego kulę i zrób w niej delikatne wgłębienie – jeśli wgniecenie „odskoczy”, ciasto jest gotowe.

Włóż kulę ciasta do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut, by wyrosło (powinno podwoić objętość).

Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze raz krótko, po czym rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości około 3 – 4 mm. Posmaruj szczodrze dżemem porzeczkowym, pozostawiając około centymetra wolnego miejsca na brzegach i pokrusz na to marcepan. Zwiń całość w rulon, jak roladę.

Pozostawiając około 3 cm od jednego końca, przetnij ciasto wzdłuż na trzy paski i zapleć je na kształt warkocza. Złącz końce i przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).*

Przykryj formę z ciastem ściereczką lub owiń folią spożywczą i odstaw na około 20 minut do napuszenia.

Podczas gdy ciasto wyrasta po raz drugi, przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj widelcem, aż powstaną grudki.

Wyrośnięte ciasto posyp obficie kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 50 minut, aż wyrośnie i nabierze złotego koloru. Jeśli będzie się zbyt mocno przypiekać na wierzchu, przykryj je folią aluminiową.

Upieczone uwolnij ostrożnie z formy i wystudź.

Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤