Piernik wyborny

Przepis


przepis z książki „Ciasta na każdą okazję”, z moimi zmianami

Składniki na keksówkę:

1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego (w oryginale śmietana 18%)
250g mąki pszennej
1 łyżka ciemnego kakao
3 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
100g ulubionych bakalii (możecie dać więcej, jeśli lubicie)

Dodatkowo:

polewa czekoladowa z ulubionego przepisu lub cukier puder do oprószenia
cukrowe posypki do dekoracji (opcjonalnie)

Wykonanie:

Miód oraz cukier umieść w rondelku i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i przestudź lekko, mieszając od czasu do czasu, by nie zrobiła się skorupka.

Do przestudzonej mieszanki wbijaj pojedynczo jajka, mieszając do połączenia. Na koniec wmieszaj jogurt lub śmietanę.

Mąkę, kakao, sodę oraz sól wymieszaj w dużej misie z bakaliami. Wlej do środka płynną mieszankę i wymieszaj dokładnie, aż powstanie jednolite ciasto.

Przelej masę do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Upieczony piernik pozostaw na chwilę w formie, po czym wyjmij ostrożnie na kratkę do studzenia.

Zimny piernik możesz przechowywać nieozdobiony, zawinięty w folię spożywczą w lodówce lub w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.

Możesz go również udekorować od razu, polewając czekoladą z odrobiną słodkiej śmietanki i masła lub obsypując cukrem pudrem.

Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤