Wigilijna gwiazda makowa
źródło inspiracji: http://niezlymlynek.blogspot.com/2014/12/wigilijn…
Przepis
W Święta Bożego Narodzenia w moim domu najwięcej jest maku. Moja rodzina wręcz kocha mak, a to świetny okres, bo możemy jeść go do woli :) Moja propozycja gwiazdy makowej jest pyszna i bardzo prosta :)
Składniki:
ciasto
560 g mąki
250 ml mleka
50 g drożdży
100 g masła
1 łyżeczka cukru
farsz
250 g maku
1,5 szklanki cukru
3 jajka
80 g kandyzowanej skórki pomarańczy
cukier wanilinowy
płatki migdałów
dodatkowo
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Drożdże z cukrem i 2 łyżeczkami ciepłego mleka zostawić dostawić w miseczce na 15 minut, aż zaczną pracować. Na stolnicy wysypać mąkę, ciepłe mleko i roztopione masło i rozczyn z drożdży. Wszystko z sobą połączyć i wyrobione ciasto przykryć ściereczką, aż zwiększy swoją objętość.
Mak przepuścić przez maszynkę 2 razy, dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, skórkę pomarańczową, migdały. W osobnej misce ubić białka i połączyć z mieszanką maku.
Ciasto podzielić na 4 takie same części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 26 cm i na dużej blasze wyłożonej pergaminem układać: placek - masa makowa, placek - masa, placek - masa - placek. Brzegi dobrze ścisnąć. Torcik makowy naciąć w czterech miejscach, tak by środek nie został przecięty. Każdą tą część naciąć po środku jak na zdjęciu i zawijać do środka.
Skomentuj inspiracje: