Świąteczne bułeczki z orzechami

Przepis


Składniki:
ciasto podstawowe
560 g mąki
50 g świeżych drożdży
250 ml mleka
100 g masła
3 łyżeczki cukru

nadzienie
50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
kilka kropli aromatu pomarańczowego
200 g mieszanki orzechów
1/3 szklanki kakao
50 g masła
6 łyżek płynnego miodu

lukier
cukier puder
cytryna
odrobina mleka

Przygotowanie:
W misce najlepiej z zamknięciem kruszymy drożdże, mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Jak powstanie gładka masa, dodajemy mąkę, roztopione masło i pozostałe ciepłe mleko. Wszystko mieszamy, przykrywamy miskę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Orzechy drobno siekamy i mieszamy je ze skórką pomarańczy, aromatem, kakao,i bardzo miękkim masłem. Jak nadzienie jest dobrze wymieszane dodajemy płynny miód.

Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej wałkujemy bardzo cienki placek ok 0,3 cm. Placek smarujemy częścią nadzienia i zwijamy w roladkę. Z pozostałymi częściami ciasta należy wykonać to samo. Roladki tniemy na kawałki o długości 5 cm, i przecinamy część roladki na skos, formując w połówkę gwiazdki.


Bułeczki układamy na papierze pergaminowym i pieczemy je w temperaturze 175 C przez 20-30 minut, do czasu zarumienienia się. Czekamy, aż ostygną, następnie lukrujemy - oczywiście to tylko dla osób, które lubią bardzo słodkie bułeczki.

Z porcji wychodzi ok 34 bułeczek.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤