Jagielnik z jagodami na ciasteczkowym spodzie

Przepis


Składniki spód:

180 g czekoladowych ciasteczek owsianych
60 g mielonych migdałów
50 g masła

Składniki masa:

1 szklanka kaszy jaglanej
800 ml mleczka kokosowego
½ litra mleka
100 g cukru pudru
1 laska wanilii
1 budyń waniliowy

Składniki pozostałe:

konfitura jagodowa
200 ml jagód w syropie
1 galaretka o smaku owoców leśnych

Sposób przygotowania :

Migdały prażymy na rozgrzanej patelni a następnie pozostawiamy do wystygnięcia i mielimy. Dodajemy ciasteczka i rozdrabniamy z orzechami w blenderze. Rozpuszczamy masło i dodajemy do zmielonej masy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasteczkową masę, na smarujemy ją konfiturą i wkładamy do lodówki. Następnie prażymy na rozgrzanej patelni kaszę po czym zalewamy ją wrzątkiem i odcedzamy. Do tak przygotowanej kaszy dodajemy laskę wanilii, mleko oraz wodę kokosową (śmietankę zbieramy i odkładamy do miseczki). Gotujemy całość ok 20 minut, cały czas mieszając. Do gotowej masy dodajemy cukier puder, śmietankę kokosową oraz budyń, po czym blendujemy całość. Przekładamy masę na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek i konfitury. Pieczemy przez 80 minut w piecyku rozgrzanym do 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto do wystudzenia. Gdy będzie wystudzone przygotowujemy galaretkę na syropie z jagód zostawiając w niej owoce. Schładzamy do stężenia owocowego wierzchu.

Smacznego :)
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤