Piernik staropolski

Przepis


Piernik staropolski


Składniki:

250g miodu
3/4 szklanki cukru
120g masła
0,5kg mąki
2 jajka
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
60ml mleka
1/4 łyżeczki soli
torebka przyprawy korzennej do piernika

Wykonanie:

Miód, cukier, masło wkładamy do rondelka, zagotowujemy i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do wystudzenia. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku, dodajemy do zimnej masy razem z mąką, jajkami, solą i przyprawą korzenną. Gotowe ciasto przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 4-6 tygodni.
Po upływie minimum 4 tygodni możemy upiec piernik lub pierniczki.

By upiec piernik ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość foremki (duża keksówka) i grubość około 0,5 cm (ciasto dużo urośnie). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, każdy blat pieczemy około 15-20 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu blaty przekładamy powidłami lub marmoladą, cały piernik obciążamy np. grubą książką i odstawiamy na kilka dni by zmiękł. Piernik dekorujemy polewą czekoladową, roztopioną czekoladą lub lukrem. Możemy dodatkowo obsypać go orzechami.

By upiec pierniczki dojrzałe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm, wycinamy pierniczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Pierniczki dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem.
następna inspiracja ➤

Skomentuj inspiracje:

następna inspiracja ➤