Tradycyjny keks
źródło inspiracji: http://brunetkawkuchni.com/2014/11/21/tradycyjny-…
Przepis
* przepis pochodzi z książki „Ciasta na każdą okazję”
Składniki na 2 średniej wielkości keksówki:
100g rodzynek
50ml rumu
300g suszonych owoców (u mnie daktyle, morele oraz kandyzowana skórka pomarańczowa)
150g orzechów włoskich
250g miękkiego niesolonego masła
300g drobnego cukru do wypieków
16g cukru z prawdziwą wanilią
4 duże jajka
1/4 szklanki mleka
500g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz mleka powinny mieć temperaturę pokojową.
Rodzynki sparz wrzątkiem, odcedź i zalej rumem. Po około 30 minutach odcedź je, ale zachowaj rum. Odstaw.
Duże suszone owoce jak figi, morele, czy daktyle również sparz wrzątkiem, po czym odcedź i posiekaj grubo.
Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni, uważając, by się nie przypaliły i posiekaj.
Wszystkie bakalie wymieszaj i oprósz mąką.
Masło utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Wbijaj pojedynczo jajka, miksując dokładnie przed dodaniem kolejnego.
Do masy maślano-jajecznej dodaj zimne mleko oraz rum pozostały po namaczaniu rodzynek. Wymieszaj.
Dodawaj stopniowo mąkę, miksując na niskich obrotach. Na koniec wmieszaj delikatnie oprószone mąką bakalie.
Masę przełóż do natłuszczonych i obsypanych bułką tartą keksówek, wypełniając je do około 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij delikatnie z formy i wystudź na kratce.
Ostudzone keksy owiń czystymi ściereczkami, a później folią spożywczą i odłóż w chłodne, suche miejsce, by dojrzały. Najlepsze są po dwóch, trzech dniach.
Przed podaniem oprósz obficie cukrem pudrem.
Smacznego :)
Skomentuj inspiracje: